Ondernemer in Business is een initiatief van  
← Terug naar Sprout
Ondernemer in Business > Finance > Aftrekposten en belastingvoordelen > Ondernemersaftrek > Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

De WBSO moet speur- en ontwikkelingswerk bevorderen. Met deze aftrek kun je de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk verlagen. De checklist aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.

Heb je mensen in dienst voor Research & Development (R&D) binnen jouw bedrijf, ook bekend onder de afdeling speur- en ontwikkelingswerk (S&O)? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de WBSO. De voorwaarden en voordelen op een rij:

Voorwaarden aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

 • Je bent ondernemer volgens de belastingdienst
 • Je voldoet aan het urencriterium
 • Je besteedt in het kalenderjaar minimaal 500 uur aan werk dat bij een S&O-verklaring is aangemerkt als speur- en ontwikkelingswerk.

Daarnaast kom je in aanmerking voor een verhoogde aftrek wanneer je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • In de afgelopen vijf jaar heb je minimaal één jaar geen eigen onderneming gehad
 • Je hebt in deze periode niet meer dan twee keer de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk toegepast.

Voordeel aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk: maximale winst of korting

Dankzij de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kun je de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk verlagen. Ben je zzp’er en besteed je in 2012 minstens 500 uur aan speur- en ontwikkelingswerk? Dan mag je 12.310 euro aftrekken. Kom je ook in aanmerking voor de verhoogde aftrek, dan levert je dat 6.157 euro extra op.

Bedrijven waarbij het personeel de S en O-werkzaamheden op zich neemt, halen voordeel uit de WBSO doordat ze niet de gehele loonheffing hoeven af te dragen. Voor 2012 gelden hierbij de volgende regels:

 • Over de eerste 250.000 euro (verhoogd van 200.000 euro in 2013) van de totale loonsom van het speur- en ontwikkelingswerk mag je 35 procent (was 38 procent in 2013) aftrekken
 • In de eerste schijf is de afdrachtsvermindering dus 35 procent, over de resterende loonsom geldt een vermindering van 14 procent
 • Het percentage van de 1e schijf voor starters is in 2013 verlaagd van 60% naar 50%
 • Over de resterende loonsom van het speur- en ontwikkelingswerk draag je 14 procent minder loonheffing af dan normaal
 • Het maximaal in mindering te brengen bedrag is 14 miljoen euro per kalenderjaar

Aanspraak maken op aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Om aanspraak te maken op de WBSO moet je een officiele aanvraag digitaal indienen bij Agentschap NL. De aanvraag moet minstens één maand voor aanvang van het project ingediend zijn. Je mag maximaal drie keer per jaar een WBSO-aanvraag indienen voor een kwartaal tot een half jaar. Je kunt er ook voor kiezen om direct voor een heel jaar een aanvraag in te dienen.

Tot en met 2013 mochten alleen bedrijven die het voorgaande kalenderjaar al gebruik hadden gemaakt van de WBSO voor een heel kalenderjaar een aanvraag indienen. Dat mag dus nu ook als je nog geen onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling hebt en/of vorig jaar geen aanvraag had ingediend.

Meer lezen over de WBSO bij Agentschap NL

Tags: , ,

2 reacties op “Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)”

 1. Ariane Greep 18 februari 2013 om 08:53 #

  Beste lezer, ik ben een filmmaker en heb de afgelopen 5 jaar meer dan 200 dagen aan een film gewerkt. In het begin was het alleen research, daarna zijn we gaan filmen. Ik heb GEEN finaciering gehad en alles zelf betaald. Dus ik kijk of er extra uren af te trekken zijn omdat we mogelijk straks de film verkopen, maar dan nog lang geen winst hebben natuurlijk. We staan nu in de min. Weet u of zo’n project in aanmerking zou komen voor een aftrek bij speur en ontwikkelingswerk? Vriendelijke groet, Ariane greep

  • Venderion 10 april 2013 om 08:54 #

   Beste Ariane,

   Op basis van bovenstaande beschrijving is de WBSO niet van toepassing op het film-project.

   Er zijn 4 soorten projecten welke in aanmerking kunnen komen voor de WBSO.

   1. Ontwikkeling van technisch nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur
   2.Technisch wetenschappelijk onderzoek
   3.Een analyse van de technische haalbaarheid van een eigen R&D-project
   4. Procesgericht technisch onderzoek

   In alle gevallen is het van belang dat je als ondernemer op technisch vlak vernieuwend bezig bent. Zodra er knelpunten, obstakels, uitdagingen liggen op technisch gebied dan kan je als ondernemer gebruik maken van de WBSO-regeling.


   Wenst u meer achtergrondinformatie over de WBSO, het WBSO aanvraagproces, etc., ik licht graag het één en het ander toe.

   Mvg,

   Melvin
   Venderion

Reageer